logo

Over ons

Over ons

Op Tjekkin verbind je je met anderen in regio Alkmaar die net als jij een goed idee, een belangrijke ervaring of een droom hebben. Op Tjekkin werken professionals, jongeren, ouders en cliëntenraadsleden samen met ambtenaren om de jeugdhulp nóg beter te maken. Samen weten en kunnen we meer.

 

Waarom Tjekkin?

In regio Alkmaar hebben we met zeven gemeentes de krachten gebundeld om de jeugdhulp beter te maken. Maar niet alleen met elkaar; met íedereen die de jeugdhulp kent. Wij denken namelijk dat goed beleid maken alleen lukt als we de vakkennis van professionals, de praktijkervaringen van jongeren en ouders en de ideeën van cliëntenraadsleden bundelen met het denkwerk van ambtenaren. Offline hebben we dat al mogen ervaren: in interviews met ouders leerden we hoe de jeugdhulp er van binnen uit ziet en hoe lastig dingen soms kunnen zijn die op papier zo simpel lijken. De tips die we kregen van professionals op onze meedenkavonden hebben we verwerkt in onze beleidsplannen. De inkoopstrategie en onze 'transformatieagenda' zouden niet tot stand zijn gekomen en niet worden uitgevoerd zonder de input van psychologen, teamleiders, bestuurders, jeugdwerkers en financieel experts van jeugdhulpinstellingen.

Wat we nog misten was een online plek waar we samen verder konden. Waar ouders en jongeren kunnen vertellen wat ze in de praktijk meemaken, zodat wij er van kunnen leren. Waar we samen verder kunnen broeden op ideeën ook ná een bijeenkomst. Met Tjekkin hebben we nu zo'n plek: op het meetingpoint hebben we de digitale ontmoetingen die ons verder helpen. Je kunt er vertellen wat je bezig houdt of je idee in de dop lanceren en een meedenkgroep smeden om je idee te realiseren. Op het vluchtbord vind je het overzicht van de projecten waar we mee bezig zijn. En als je écht mee wil doen, je schouders wil zetten onder een project, dan kun je inchecken op een vlucht en met jouw kennis en ideeën de jeugdhulp beter maken.

Van wie is Tjekkin?

Tjekkin is een initiatief van de samenwerkende gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest. Ambtenaren van onze regio Alkmaar die met jeugdhulp bezig zijn, beheren dit platform. Maar we hopen dat Tjekkin ook een beetje 'van jou' voelt: voel je vrij om te delen, te reageren, iets nieuws te starten en door in te checken een verbeterplan ook van jou te laten zijn.

Wie hebben Tjekkin gebouwd?

Het bouwen van Tjekkin was het bewijs dat je samen verder komt: een groep jongeren, ouders, cliëntenraadsleden, professionals en ambtenaren bedachten samen dit concept en schreven het pakket van eisen dat de leidraad vormde voor de techneuten. Het was een avontuur: een paar keer stuurden kritische meednekers ons terug naar de ontwerptafel. Af en toe konden we nog nét linksaf, waar wij bijna rechts de greppel in waren gegaan. Tjekkin dankt bijvoorbeeld de slimme privacy-regelingen vooral aan de jongeren die zich hierover hebben gebogen. Ook het ontwerp en hoe Tjekkin werkt werden door deze co-creatiegroep bedacht. We zijn heel blij met Coldtrick, onze 'topnerds' die uiteindelijk het platform bouwden en met M-effect dat het strakke design en de illustraties verzorgde.

Achtergrond: de transitie Jeugdhulp

De achtergrond bij het starten van Tjekkin wordt gevormd door de invoering van de nieuwe Jeugdwet op 1 januari 2015. Hiermee werd geregeld dat gemeenten voortaan verantwoordelijk zijn voor de beschikbaarheid en de kwaliteit van de jeugdhulp. Deze overgang naar gemeenten heet ook wel de 'transitie jeugdhulp' - voor mensen zoals wij die er dag en nacht mee bezig zijn kortweg 'de transitie'. Vóór de transitie waren zorgverzekeraars, zorgkantoren, provincies en gemeenten elk verantwoordelijk voor een stukje van de jeudhulp. Een belangrijke gedachte achter de nieuwe jeugdwet was dat door de bundeling van taken bij gemeenten, er meer samenhang in de jeugdhulp kon worden gebracht. De verschillende financieringsstromen, regels en administartieve systemen hadden namelijk gezorgd voor een flinke 'eilandjesvorming', die het moeilijk maakten voor professionals om met elkaar samen te werken. Kinderen en gezinnen merkten dat door de vele hulpverleners die vaak rondom hen heen werkten en soms ook door de 'kasje naar de muur' effecten bij het zoeken naar hulp. Natuurlijk speelde ook mee dat de jeugdhulp erg duur aan het worden was: in de jaren voor de transitie stegen de kosten flink.

Dit alles en meer vormen de uitdagingen waar wij in regio Alkmaar nu voor staan. De invoering van de nieuwe jeugdwet was soms een achtbaan waarin we heel veel heel snel hebben moeten leren. Er gingen dingen mis en zelfs de basis op orde krijgen was vaak moeilijker dan het leek. We hebben gezien dat daar waar we het meest de samenwerking opzochten met professionals, jongeren, ouders en cliëntenraadsleden, het het beste ging. Nu we meer en meer naar de toekomst kunnen kijken, hopen we met Tjekkin mooie dingen voor elkaar te gaan krijgen.